Uprostřed vánočních svátků se dost lidí shodlo na tom, že je nejvyšší čas jít všechno to snězené cukroví vykopat do jeskyně. Do krasu jsme se začali slézat už od 27. prosince, lidi se tu postupně protočili a poslední vytrvalci zůstali až do 2. ledna. Za tu dobu se toho stihlo hromada vybádat hned na několika lokalitách. Zde nabízíme stručný přehled toho, co se za těch pár dní udělalo:

  • V jeskyni Dagmar jsme zabádali v Pandemické chodbě. Prvně jsme se museli zbavit jedné 3 m dlouhé kaluže skapové vody, tu jsme odvedli a zbytek překýblovali do vertikálního pokračování chodby. Nad tímto vertikálním stupněm jsme pak zbudovali improvizované bednění, aby nám tam zbytečně nepadal těžený materiál a kopali jsme po puklině doprava. Nebyla to žádná slast, sediment byl nacucaný vodou, u dna čelby dokonce ze sedimentu vytékal drobný čůrek vody. Pracovku jsme ukončili v okamžiku, když už velká část týmu klepala kosu.
  • V jeskyni V Jedlích jsme naplnili pár jutových pytlů štěrkem a zaskládali úzký průlez v Honzově chodbě. Pokud sem při jarním tání nebo po nějaké bouřce hrkne voda, nebude se tudy zanášet splaveným štěrkem pokračování Honzovy chodby směrem do objevů. Tuhle ucpávku jsme si mohli dovolit díky nové spojce prokopané při posledním Dagmaráckém pracovním týdnu.
  • V Jedlích se máklo také v sondě před Střeleckou úžinou. Hadicový tah se ze dna sondy dovedl až za Honzovu chodbu a po zavodnění hadice vrtačkovým čerpadlem se už samospád postaral o úplně vyčerpání jezírka ze dna sondy. Po vyčerpání jsme zjistili, kudy se voda vsakovala někam dál, dno se v tomto místě jevilo výrazně propadlé pod severní stěnu. Práce v této sondě začínají být stále zajímavější.
  • Zúčastnili jsme se sestupu do Skleněných dómů, cílem akce byla kontrola výšky vody a průchodnosti do Katedrály.
  • V Matalově Vymodlené se jednu akci popracovalo v závalu za Ponorkou a dvě další pracovky byly věnovány Ztracené chodbě.
  • Technické práce následně probíhaly v jeskyni V Jedlích kolem Střelecké úžiny a Honzovy chodby (instalace železného žebříku do nové spojnice, demontáž výželezy z Honzovy chodby, vynesení již nepotřebné výdřevy).

Tak jsme se plynule prokopali do dalšího roku a nezbývá než doufat, že i tento rok pro nás bude podobně úspěšný, jako byl rok 2022.

Všem svým kamarádům a sledujícím přejeme krásný rok 2023

PF 2023