Letní expedice se rodila těžko, byl problém poskládat dohromady lidi především kvůli nekompatibilní dovolené, tak jsme nakonec vyrazili jen na víkend. Ale i ten se dá produktivně využít.

Sobota

Sobotu jsme věnovali pracem v jaskyni Pekná, kde jsme paralelně sondovali ve střední části chodby a pokračovalo se samozřejmě i na konci chodby vedoucí do masivu. Ve střední části se naplnil Dušanův předpoklad a pod levou stěnou se skutečně začaly objevovat odtokové kanálky, všechny jsou ale velice malé a ucpané hlínou.

Většího postupu jsme dosáhli na konci jeskyně, tam se po odkopání dna podařilo proplazit a nakouknout o pár metrů dál. Nebyl to zrovna nadějný pohled – jeskyně sice pokračuje, dokonce se větví do dvou kanálků, bude ale nutné se v přístupové chodbě ještě víc zahloubit a průchod rozšířit a ani další postup nebude zadarmo.

Po pracovce nám Dušan ukázal výše ve svahu další nedávno objevenou jeskyňku, které by se někdy příště mělo věnovat trochu času a provést prvotní sondáž. Po prokopaném dni vyrážíme navečer do Tisovce za kulturou (rozuměj pizzou a borovičkou).

Neděle

V neděli jsme navštívili Moravskou jaskyni. První (neplánovanou) pracovní aktivitu jsme museli vyvinout při zahloubení průlezu do Vlasovej siene. Do té se sice Golémek jakž takž proplazil, ale zpět se mu už nepodařilo dostat. Zahloubení této části jsme měli v plánu snad už od doby objevu jeskyně a teď jsme byli po těch letech donuceni konečně si na to udělat čas (Dušan to okomentoval slovy „Golémek, to je hybná síla našeho výzkumu.“) Po vyproštění Golémka jsme se pustili do již naplánované činnosti – sondě vybíhající právě z Vlasovej siene dál do masivu.

I zde už uplynulo pár let od okamžiku, kdy jsme si tu po pracovní akci řekli „Příště budeme pokračovat“. Dnes jsme v tomto nadějném místě kus postoupili, pod stropem je stále vidět někam dál, ale jak jsou prostory před námi velké a jak moc jsou zanesené, to teď těžko říct, bude zde nutná ještě aspoň jedna akce (třeba ta odmlka nebude trvat opět tolik let). Po Moravské jsme exkurzně navštívili ještě nedalekou jeskyni Kostolík a tím se víkend v Tisovci nachýlil ke konci.

Uteklo to rychle, ale nějaká ta odkopaná práce tam za námi za ty dva dny vidět je. A máme dvě ponaučení pro příště:

  1. že víkend v Tisovci uteče hrozně rychle, ale zároveň…
  2. … že je lepší vyrazit i jen na víkend než nejet vůbec 😉
Účastníci
Česká speleologická společnost
ZO 6-08 DAGMAR
  • Matouš Ryček
OSTATNÍ
  • Rosťa Němec
ZO 6-26 SPELEOHISTORICKÝ KLUB BRNO
  • Martin Zapletal
ZO 6-21 MYOTIS
  • Josef Riegl „Golémek“
Slovenská speleologická společnosť
SK TISOVEC
  • Dušan Hutka