V září proběhla další expedice do Rumunska a opět to stálo za to. Po této expedici víme hned o několika místech, kvůli kterým bychom se nejradši vrátili hned! Přidali jsme několik bodů do naší mapy okolí Gerniku, vyplnili další hluchá místa na mapě, vytipovali pár míst, které určitě podrobíme dalšíme průzkumu a pak jsou tu místa na kterých jsme tuto expedici pracovali a o těch si povíme trochu víc.

Panenský závrt

Proběhlo zde několik pracovní akcí. Po zhruba 1,5m horizontu se objevila propástka s 1m volným v průlezném profilu. Popástku jsme dokopali na hloubku 1,5m – dno je tvořeno pískem a lehce se rozšiřuje, je tu puklina, kterou je vidět dál. Tou jsme se dostali cca 1,5m dopředu, kde se začíná rozdvojovat – na jedné straně je malý přítokový kanálek, zanesený v celém profilu a na straně druhé je volný kanálek se silným průvanem, jdoucí směrem na spodnější závrty pod úhlem 45°, ale s průměrem cca 15 cm. Při dalších akcích na této lokalitě má větší smysl kopat dno propástky než bojovat s puklinou.

Žížalí hadi

Na této lokalitě proběhli 2 pracovní akce. Celkově se propástka zahloubila o cca 4m, takže jsme se dostali na celkovou hloubku necelých 10m. (upozorňuji, že hloubka je odhadována!) Na poslední akci už bylo dno tvořeno především většími kamennými bloky a lehce se zužuje.

Poleva

Do jeskyně Poleva jsme se za tu expedici vydali 2x. Práce byla směřována především do hlavního komínu U dvou blondýn. Komín byl domapován, vystrojen a v nižší síňce komínu byl objeven další komínek pojmenován UZČ s výškou 3m a s koncovou síní, ve které by mohli být další postupy. Bylo vytipováno i několik míst ve Staré Polevě, kterým bychom se v budoucnu mohli též věnovat.

Obnažený závrt

Je to novinka letošního roku! Letos nalezený a letos začali první práce. Na dně závrtu je možno jít dvěma směry. Vlevo je mírně se svažující horizont se stropním kanálkem, sediment je zde poměrně tvrdý, často proložen kamennými bloky. Vpravo je podél stěny s erozními kanálky kopatelný směr kolmo dolů. Materiál je zde hodně kyprý, u stěny byl volný menší kanálek, kterým bylo vidět dál. Hodně materiálu, co nám spadlo dolů, zmizelo někde níž pod břitem. Pracoviště jsme zhodnotili jako velmi nadějné, ale příště je nutno těžit ve větším profilu.

Ve spolupráci se základní školou jsme přímo v Gerniku umístili meteostanici, takže teď můžeme online sledovat počasí, především srážky. Do budoucna je v plánu instalace měřičů výšky hladin ve vybraných jeskyních a pak bude sledování dat z meteostanice ještě zajímavější.

Kdo máte zájem sledovat data z meteostanice, můžete na tomto odkazu: https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=FJ2TVH…

Tuto expedici jsme prohloubili spolupráci s rumunskými jeskyňáři z Asociatia Speologica Exploratorii. Přidali se k nám na celý víkend a vypadá to, že jsme je neodradili, naopak to byl velmi příjemný víkend – ať už na exkurzi, na pracovce nebo při večerní zábavě na domečku.

Účastníci
Česká speleologická společnost
ZO 6-08 DAGMAR
  • Michael Fechner
  • Zuzu Šunková
  • Fero Šipka
OSTATNÍ
  • Michal Šustr
ZO 6-26 SPELEOHISTORICKÝ KLUB BRNO
  • Petr Kučera
INV. ČLEN ČSS
  • Pavel Šunka