Letošní Velikonoce jsme zůstali na domácím sedimentu a rozhodli jsme se tu nepromarnit ani den! Řekli jsme si, že si uděláme něco jako soustředění před Dagmaráckým pracovním týdnem a bylo to opravdu intenzivní bádání. Čtyři lidi tvořili tvrdé jádro na všech 6 dní, ale celkově se tu protočilo 10 lidí ze 4 různých skupin. A jak už se u nás stává skoro tradicí, podpora ze Slovenska též nechyběla (nemyslím teď borovičku… ale ta nechyběla taky).

Vzhledem k tomu, že naše dagmarácká pracoviště, kde jsou potřeba jen 3-4 kopáči, nám postupně dochází, proběhlo 6 pracovních akcí u sousední skupiny 6-20 Moravský kras. Z našich lokalit se nejvíce zabádalo v jeskyni V jedlích, kde proběhlo celkem 5 pracovních akcí. Bylo dokončeno pytlové zabezpečení svahu u Skautské hanby, vyčištěny deponie a významný průlom se nám povedl ve Střelecké úžině. Bylo potvrzeno její propojení s částí jeskyně Karanténa – při zapíchnutí pajsru do koncového závalu ve Střelecké úžině se v Karanténě nadzvedávalo kamení. Po zprůchodnění se nám otevřou nové možnosti bádání v těchto částech.

V pátek nám přijela silná posila z jihu a s navýšením počtu kopáčů jsme se mohli vrhnout na čelbu v Pandemické chodbě v jeskyni Dagmar. Čelba v odbočce doprava se posunula o cca 0,5m dopředu, a to v celém profilu – během této pracovní akce se na denní světlo podívalo 152 kýblů sedimentu. S pocitem dobře odvedené práce jsme se vydali ke kamarádům z Holštejna na pracovně-exkurzní prohlídku jejich Lipovecké ventaroly a stálo to za to!

Přípravu na DPT hodnotíme jako velmi zdařilou – za 6 dní jsme zvládli 12 pracovních akcí.