Pracovní akce byla sice již i před týdnem, na základně se sešel mix Dagmaráků, Myotisáků a Speleohistoriků, ale kromě sběru vzorků pro Golémkovu pylovou analýzu se na našich lokalitách nic nedělo a veškeré pracovní úsilí bylo nasazeno na výpomoc kolegům ve Vymodlené. Tento víkend jsme se vrhli opět na Honzovu chodbu v Jedelském propadání. V sobotu ráno zjišťujeme, že Jedelský potok teče poměrně dost, ve 2. ponoru se tvoří malé jezírko, přesto se v jeskyni V Jedlích voda nikde neobjevuje a my tak můžeme zabádat na čelbě Honzovy chodby.

Ve strmém úseku před vstupem do Meandrového dómu jsme namontovali těžební lanovku, která ulehčí a urychlí další těžbu. Také díky tomu dnes stačilo na těžbu z čelby až ven z jeskyně “jen“ 10 kopáčů (Aranka, Zuzu, Mart, Krteček, Jenda, Sebastian, Michal, Thomas, Matouš a Golémek). Čelbu Honzovy chodby dnes opustila stovka vrchovatých kýblů a sonda kopaná při čelní stěně opět o kus klesla. Do již dříve objeveného okénka při dně sondy lze už pohodlně nakouknout a nejlepší je, že je odtud stále cítit intenzivní chladný průvan. Příště nás čeká to samé – opět se budeme zahlubovat. Další akce zde bude pravděpodobně až na přelomu července a srpna během naší týdenní bádací akce, kdy by se definitivně mělo rozhodnout o osudu Honzovy chodby – buďto nás během prac. týdne pustí dál nebo toto pracoviště opustíme. Každopádně pohled na současnou čelbu a průvan, který jsme tu objevili, nemůže být lepší reklamou pro letošní Dagmarácký pracovní týden.

V neděli jsme společně s Jirkou Kuncem ze ZO 6-20 navštívili Skleněné dómy horním vstupem V2. Patrně včerejší divoká pitka v lomu, kdy se tam zjevili i naši kolegové a přátelé z Liptova, byla příčinou, že se místo početné skupiny účastnili slanění do Půlnoční hudby společně s Jirkou jen Aranka a Matouš. Cílem akce bylo přestrojit Půlnoční hudbu, kotvení bylo již nachystáno, takže vlastně jen vystrojení novým lanem a úklid starého. A u toho jsme stihli nakouknout také do Jezerního dómu. Sklenáče spodním vstupem známe, takto shora jsme tu byli poprvé, a přestože jsme neprostoupili celou vertikální trasu, tak je nám i tak jasné, že podobných lokalit v Moravském krasu moc není. Po sobotním bádání byla exkurzně pojatá neděle příjemným zpestřením.