Jádro této prodloužené (téměř týdenní) bádací akce tvořil Krteček, Zuzu a Boris. K nim se v jednotlivé dny sem tam přidali další pomocníci (Albert, Péťa, Šmudla, Adam, Amálka, Jana, Růžovka, Jéňa) a v součtu se tak udělalo ze těch několik dní nemalé množství práce. První den se kopalo hlavně ve sněhu, bylo potřeba udělat veledůležitou přístupovou cestu k latríně. Další dny se kopací aktivity soustředily na jeskyni U Jedelské cesty.

Při posledních dvou pracovkách v jeskyni U Jedelské cesty byla ve stěně vstupní propasti nalezena ucpaná chodbička směřující k severu, o které se doposud nevědělo a proběhly práce na jejím čištění. Tentokrát se přítomní zaměřili na protilehlou stěnu propasti, zda se i tam pod hromadou suti neskrývá nějaké pokračování. Hned první den se na povrch vytahalo přes 200 kýblů a Krtečkův předpoklad se do detailu naplnil – skutečně se podařilo objevit zahliněnou chodbičku směřující někam na jih. Další 2 dny se intenzivně až do noci pracovalo na tomto místě, chodbička se 2× rozvětvila, všechny odbočky byly vyklízeny od hlíny a stále se nabízí postup hned v několika směrech. Celkový postup za 3 dny je odhadem 10 m. Přítomní tento plazivkový labyrint nazvali Maminčinými chodbami.

Nedá se říct, že by tu byl předpoklad rozsáhlejšího objevu, prostory jdou pár metrů pod povrchem a v některých směrech patrně vylezou ve svahu ven (při bouchání kladivem na čelbě je toto slyšet i venku). Přesto Maminčiny chodby přinášejí nový pohled na jeskyni U Jedelské cesty. Vždyť průběh jeskyně byl doposud (snad s výjimkou koncového polosifonu) více či méně vertikální a teď se podařilo objevit (vykopat) malý horizontální systém plazivek. Příležitostně tady určitě ještě popracujeme.

Poslední den se sešlo dost lidí a přišla tak řada konečně také na VOPku (Velkoopatovická propast v Jedelské ventarole). Ze dna VOPky se vytahalo krásných 150 kýblů a její dno se posunulo o metr a půl níž. Ve VOPce se teď rýsuje již III. vertikální stupeň, ale zatím není tak kolmý, strmý je asi jako vstupní část VOPky. Tak uvidíme, třeba už dno propasti – koleno tohoto sifonu nebude moc hluboko a brzy se tam dokopeme.

Velký dík patří tahounům této pracovní akce – Krtečkovi, Borisovi a Zuzu, kterým se povedl pěkný a nečekaný postup v jeskyni U Jedelské cesty, objev Maminčiných chodeb.